Szent László Gimnázium homlokzati címer elkészítése


Budapest X. kerület Szent László gimnázium homlokzati címer Az LK-Stukko-ART elnyerte a megbízást, hogy készítse el a budapesti Szent László Gimnázium patinás épületének homlokzati címerét. A tervezeket a korabeli fényképek alapján kellett elkészíteni, majd azt egy szakmai zsűri hagyta jóvá, ezután kezdődhetett a munka, melyet végig a szigorú szakmai zsűri ellenőrzött.

 


A tervezés

A helyszíni felmérés és a korabeli fényképek, grafikák alapján elkészítettünk egy 60 cm magas modellt. Ezt a megrendelő által megbízott zsűri szakmai, művészeti szempontok alapján elbírálta és jóváhagyta.

Képek és vázlatok a címer tervezéséhez.

Fényképek, rajzok a tervezés fázisában

 

60 cm magas modell, a tervezés 2. lépése

A 60 cm magas modell

 

Az eredeti méretű címer elkészítése agyagból

A műhelyben elkészült az az állvány, melyre agyagból elkészítettük az eredeti méretű címert agyaból. Ennek szerepe az, hogy a kész agyagcímerre visszük föl azt a gipszréteget, ami az öntőformát fogja adni a kész címerhez. Ebbe kenjük bele a speciális összetételű dekorbetont, ami a kész címer anyagát adja majd.

állvány acímer műhelymunkájához az elkészült agyagcímer az elkészült címer egy részlete -  a Szent Korona

Az állvány és a 180 cm magas kész címer a műhelyben

 

A gipsz öntőforma elkészítése

A kész agyagmintára, lakkot és formaleválasztót kentünk, a gipszforma felületének sima felületéért és az agyag könnyebb kitisztításáért. A gipszet először vékony hígfolyós rétegben, majd egyre vastagabban, egyre sűrűbb rétegekben vittük fel, beleépítve a gipszformába a merevítő szerkezeteket is, ami elengedhetetlen egy ekkora méretű sablonnál, amit mozgatnunk is kell.
A gipsz öntőformát három darabban kellett elkészítenünk a mozgathatósága miatt, így a két angyalt és a középen lévő címert különválasztottuk. A kész öntőformák darabonként így is több mint 100 kg-ot nyomtak.

A kész agyagcímerről elkészül a gipsz öntőforma

A kész agyagcímer lekenése lakkal és formaleválasztóval Gipszrétegek felvitele az agyagmintára Az elkészült gipszforma a dekorbeton beöntéséhez

Az elkészült agyagcímer a formaleválasztó réteg felvitele után megkapja a gipszrétegeket, ami az öntőformát fogja adni a kész címerhez

 

A speciális keverék belekerül a gipsz öntőformába

A gipsz fomákat kitisztítottuk és ezeket a felületeket is lekezeltük lakkal és formaleválasztóval. Ezután elkészítettük a kész címer merevítéséhez és felszereléséhez szükséges vas merevítőt, melyet belehelyeztünk a formába és körülvettük a speciális dekorbeton anyaggal.
A formában beöntve több mint egy hétig kötött és pihent az elkészült dombormű három darabja. Ezután nagyon óvatosan lefejtettük róla a gipsz öntőformát, melyre már a továbbiakban nem volt szükségünk.

A gipsz öntőformák

A gipsz öntőformák a speciális dekorbeton beöntése előtt

 

A kész dísz felhelyezése a homlokzatra

Az elkészült dísz három darabját a helyszínre szállították és ott daruval emelték fel a
Szent László Gimnázium homlokzatára.

a Szent László Gimnázium homlokzata

a címer felhelyezve a homlokzatra a címer felhelyezve a homlokzatra a címer felhelyezve a homlokzatra

A kész címer a gimnázium homlokzatán

 

Szent László Gimnázium az új homlokzati címer - Bp. X. ker. Körösi Csoma Sándor út


Tekintse meg további referenciáinkat